<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 28, 2013

Rijntje en Maik

 Bij de Librije denk je natuurlijk in eerste instantie aan Jonnie en Therese Boer. Daarachter schuilt een hele fantastische keukenbrigade, die ook het Atelier en Zusje onder hun hoede hebben. En dan ontmoet je Jonnie's rechterhand Maik Kuijpers. Hij ontfermde zich afgelopen woensdag over de recepten van Rijntje. Kookte er twee voor de televisie, Eén Vandaag op precies te zijn. Ik mocht een beetje meepraten om Rijntje in perspectief te zetten.

Op een akelig vroeg uur vertrok ik met het originele kookboekje van Rijntje en een stapeltje Keukengeheimen naar Zwolle. De zoon scheen. De bermsla groeide. De ontvangst in het Atelier allerhartelijkst. Laten we wel zijn: het is natuurlijk héél bijzonder dat deze fantastische mensen ruimte en tijd vrijmaken voor Rijntjes televisiedebuut. Nou was Rijntje ook niet helemaal van de straat, ze kookte tenslotte voor Koning Willem I en tsarendochter en kroonprinses Anna Paulowna en de halve adel. Maar toch. En kijk dan eens hoe Maik liefdevol de lamskoteletten bereidt, hoe teder hij de asperges behandelt, hoe hij met veel gevoel sausjes en dressings klopt. Ach, dan zie je ook voor je hoe een professional als Rijntje dat gedaan zal hebben.

Groenteteler Eef kwam de heerlijke knapperige en smaakvolle groente brengen. Venkel met kraak en heel veel smaak, pittige radijsjes die je met huid en haar verslindt, ach wat prachtig. Een enkel radijsje vult je hele mond met smaak. Waar hadden we het over tijdens het groentjes proeven? Over hoe je zonder de grond uit te buiten de heerlijkste groente kunt telen. En over smaakvolle groente barstens vol mineralen en vitaminen. En dat je die in de gemiddelde supermarkt dus niet gaat vinden.

Intussen ging Maik rustig verder. Het interview met de crew van Eén Vandaag kwam op gang en Maik verwonderde zich over de rijkheid aan smaak uit de keuken van Rijntje. Met pimpernel en peterselie, foelie en peper. Met een bereidingswijze als het garen in keukenpapier in de oven, waar we nu sous vide zouden doen. En hoe hij voor het Koningsmaal het liefst vegetarisch zou koken. Daar gingen zijn ogen bij glanzen. Dat was een schitterend moment.

Kijk even bij Uitzending Gemist Eén Vandaag 26 april, vanaf 11 minuten, dan zie je de handen van Maik  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1339670

De foto plukte ik van het web, weet niet wie hem maakte. Het leek mij niet gepast om daar zelf te gaan staan fotograferen tijdens de tv-opnamen. 

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage