<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, april 10, 2013

Wildpluk en bermsla


Een beetje vocht en warmte voor de tuin. Zo nodig was het. Gisteren was het eindelijk raak. De eerste tjiftjaf meldde zich in de tuin. De steenuiltjes nestelen in de knotwilg. Twee spechten maakten een rondedansje met elkaar boven de hazelaar. En er kwam wat regen naar beneden. Milde regen. En hop, de beginnende look-zonder-lookjes maakten binnen een paar uur blad. Van wat norsige - koud buiten - spruitseltjes groeiden ze uit tot plukbare blaadjes. Net als de daslook trouwens.
Het wildpluk seizoen kan nu echt losbarsten. Jonge blaadjes zuring en hondsdraf heb ik ook al gespot. Wat doen we er mee? Ach, recepten genoeg. Gisteren maakte ik van de daslook een sausje over de asperges, gewoon veel look met een beetje zachtzoetige olijfolie. Het eenvoudigste recept van het allegaartje van de wildpluk is natuurlijk groentesoep. Of de geliefde bermsla, die je kunt mengen met willekeurig welke slasoort om de stevige smaken wat te temperen.

Er zijn inmiddels voldoende boeken en cursussen over wat je uit de natuur kunt halen en wat je daarmee kunt doen. Het wachten is natuurlijk op het grote Wildplukboek van Edwin Flor├Ęs. Misschien wel de wildste wildplukker in mijn omgeving. Ik ben wat conservatiever met wat ik wel en niet pluk en eet. Maar ik wil en kan nog wel wat van hem leren!
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage