<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 05, 2013

Bevrijdingsmaaltijd


Er viel een boekje in de brievenbus. Over en voor de vrijheidsmaaltijd 2013, met 30 ingrediënten om de bevrijding mee te vieren. Maker: Joël Broekaert, die we natuurlijk kennen van de NRC. Altijd vermakelijk, meestal leerzaam en lekker. Recepten en ingrediënten om verhalen bij te vertellen. Zoals Joël in de inleiding schrijft: over de sinaasappelen die het Spaanse Rode Kruis in 1943 naar Nederland stuurde. En de chocolae die de Canadese soldaten uitdeelden tijdens de bevrijding. Of de voedselpakketten die boven ons land werden gedropt aan het iende van de oorlog.
De recepten zijn gemaakt door onder meer Merijn Tol en Nadia Zerouali, Johannes van Dam en Sander Overeinder. Aan ons om ons eigen Vrijheidsmaal te koken en met elkaar te spreken wat vrijheid voor ons betekent. Wat hebben we gedaan met de zo zwaar bevochten vrijheid?
Het geheel is geïllustreerd met oude advertenties. Waaronder weetjes en tips. Zoals deze van Margriet uit april 1941:

Spinazie zonder spinazie


'U bewaart het groen van radijsjes en wortelen. Klaargemaakt als spinazie (fijngehakt dus) en opgedient met hardgekookt ei en soldaatjes (croutons van oudbakken brood). Dit vormt een pittige voorjaarsgroente waarvan de smaak het midden houdt tussen die van raapsteeltjes en spinazie.'

Kijk ik nu naar buiten, dan is radijsloof inderdaad een optie. Aangevuld met de eerste prille zuring,wat jonge blaadjes van de smeerwortel, wat look zonder look, een paar blaadjes daslook, wat molsla. Er is al wat kervel. Ja, net spinazie, maar toch anders. Het ei zou ik pocheren, dan kun je er lekker de soldaatjes in dopen.  

En wie niet zelf wil koken kan naar 125 locaties in Amsterdam om aan het bevrijdingsmaal deel te nemen. www.4en5meiamsterdam.nl/vrijheidsmaaltijd

Karnemelk, kersen & Cornflakes. 30 ingrediënten omd e bevrijding mee te vieren, 5 mei 2013. Joël Broekaert, in opdracht van het Amsterdams 4 & 5 mei comité.  

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage