<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 19, 2013

Van Potpourri tot Parfum

 Zaterdagmiddag 29 juni geef ik van twee tot drie een lezing op Paleis het Loo, bij de tentoonstelling Geurende Bloemen aan het Hof. We gaan het hebben over hoe we vroeger de geurende planten gebruikten. Blad, bloem, wortel, vruchten, door de eeuwen heen heeft de mens zich verheugd over alles wat lekker ruikt. Al verschillen de smaken wel door de eeuwen heen. Kamfer vonden we 'lekker fris' ruiken in de 19e eeuw, nu lopen we liever een blokje om als we het ruiken. Rozen, viooltjes, lavendel zijn door de eeuwen heen populair gebleven. En natuurlijk de bloemen van de tuinkruiden die we graag in de keuken gebruiken. Rozemarijn en tijm bijvoorbeeld. Maar haast vergeten is het lievevrouwenbedstro, dat in de meiwijn ging.

Een potpourri in de woonkamer, gevuld met rozenblaadjes, lavendel, lievevrouwenbestro, viooltjes, lathyrus, wat blaadjes munt of blad van de notenboom. Met wat er in seizoen is kun je de kamer opfrissen. En volg vooral je eigen neus. De één zweert bij lelietjes van dalen, de ander is dol op seringen, jasmijn of oranjebloesem.

Over het hoe en waarom en de geschiedenis vertel ik op Het Loo meer eind juni. Rozentijd natuurlijk, maar er is veel meer.... 
 Hier vast een historisch recept, duidelijk meer voor het najaar dan het voorjaar. De instructies zijn simpel:
 Neem blad van de walnootboom en tonkabonen en specerijen en maak daar een potpourri van als een Perzisch tapijt.
Bij de specerijen denk je dan aan kaneel, steranijs, kruidnagelen, foelie en jeneverbessen.

Hier vind je meer informatie over wat er allemaal te doen is bij de tentoonstelling op Het Loo:
http://www.paleishetloo.nl/newsitem/226/
1/3/Bloemenpaleis_Het_Loo.html

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage