<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juni 12, 2013

Maakt Niet Uit soep


Van Hansje Kalff kreeg ik het kookboek van haar moeder. Honderd jaar oud, een respectabele leeftijd voor een veelgebruikt kookboek. The Glasgow Cookery Book, issued by the Glasgow and West of Scotland College of Domestic Science (Incorpporated) For Use in The College.
Het is dus een serieus huishoudonderwijskookboek. Welke vakken werden daar honderd jaar geleden onderwezen? Koken, wassen, huisvrouw zijn, kleding maken, naaldwerken, linnengoed verzorgen, ziekenverzorging, hygiëne, huishoudboekje en budget houden, stoelen bekleden en repareren, voedingsleer en elektriciteit.
Volgde je deze opleiding, dan werd je niet zo maar huishoudster, maar dan kon je docent worden in een combinatie van al deze bovengenoemde vakken. Maar je kon ook een certificaat Lady Housekeeper, of Lady Housewife nastreven. Of een top-certificaat Cordon Bleu koken. Kortom: met zo'n opleiding kwam je er wel, óf hoog in een huishouding, of als docente, of in de hotelwereld. Of als supergoede echtgenote.

Het boek is praktisch (wat heb je nodig voor zoveel personen) en de recepten variëren van simpel en zuinig tot verfijnd en geraffineerd. Maar waar ik het meest om moet lachen zijn dingen die ik in een Nederlands kookboek nog niet ben tegengekomen: Nondescript Meat Soups. Van die Maakt Niet Uit soep, je hebt vleesbouillon en de mikt daar vermicelli, macaroni, of rijst door heen, en dan nog wat fijngehakte prei of peterselie. Net wat je in huis hebt en iedereen aan tafel blij.

Hoe zou ik dat nu doen? Groentebouillon, rijstmie, fijngehakte prei, selderij, peterselie. En misschien een fijngehakt tomaatje voor de kleur.
Van dit geweldige boek gaan jullie nog meer horen de komende tijd. 
Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage