<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juni 03, 2013

Quinoa met vruchten

 

Nog zo´n weesboekje van de rommelmarkt. Voor backpackers en andere wildkokers. Vliegende mieren, bospaddestoelen, Tibetaanse tsampa,  voor ieder continent is er wel een recept met lokale ingrediënten. Verder heel veel anekdotes, verhalen en tips hoe je veilig en lekker eet als je op wereldreis bent. Zelfs het eigen land kan als wereldreis gelden, wanneer je gaat backpacken. Wildpluk noemen we het dan. Ik weet niet hoeveel backpackers er met balen gedroogd fruit, specerijen en een vijzel rondsjouwen, maar in het geval dat...


Quinoa met Vruchten

Dit heb je nodig: 200 gram quinoa, 2 eetlepels pompoenpitten, 15 gram gedroogde ui, 12 gedroogde cranberries, 40 gram rozijnen of krenten, 35 gram gedroogde paprika, 25 gram gedroogde ananas, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander, halve theelepel paprikapoeder, 1 eetlepel gedroogde peterselie, 1 theelepel gedroogde selderij.

En zo doe je het: Doe in een pan 0,7 liter water, de quinoa, gedroogde ui en gedroogde paprika. Breng dit aan de kook en roer af en toe. Vlak voor het kookt doe je er de cranberries, krenten en ananas bij. En een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken en zet de pan daarna afgedekt warm weg. Rooster intussen de pompoenpitten. Na 8 tot 10 minuten de quinoa en groente afgieten, maar laat het een beetje nat. Roer er de kruiden en de pompoenpitten door. Warm nog goed even door en dis op.

Aha: komijn en koriander zijn kruiden, of poeder. Dat kan. Het boek is gemaakt door amateurkoks, dus alles is hen bij voorbaat vergeven. Leuk aan het boek is dat het begint met een overzicht van veganistische recepten, daarna de vegetarische en daarna de 'gewone'.  En handig is de lijst met in Frans, Engels en Spaans vertaalde ingrediënten. Al had ik daar ook wel Portugees en fonetisch Arabisch bij verwacht. Klein genoeg om in de rugzak te passen, met een handige spiraal bijeengehouden, zodat je het gemakkelijk kunt openslaan en dubbelklappen.
 
Aanrader dus, dit boekje uit 2002 van Dodo Producties, auteurs Bernard Bakker, Karin van der Horst en Dionni de Vré. Je kunt het bestellen bij www.globetrotter.nlLabels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage