<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juni 02, 2013

Salade met kikkererwten


Gisteren de jaarlijkse rommelmarkt in Bruchem, altijd een feest. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan de (kook)boekenkramen niet. Met z'n vieren togen we er heen, want Larisse en Barry kwamen gezellig langs. Barry verschalkte meteen een prachtige paardenprent. Larisse en ik snuffelden tussen het dit jaar wat magere aanbod aan kookboeken. Toch zat er nog wat leuks bij en voor 2 euro ging ik met een stapeltje naar huis. Waaronder een boekje voor Smakelijke Salades van Anne Wilson uit 1997.

Anne Wilson is zo'n veelschrijfster die over allerlei bereidingswijzen, allerhande ingrediënten, en allerlei landen receptenboekjes heeft gemaakt die in veel talen verschenen zijn. Meestal zijn de recepten heel maakbaar, ook voor beginners. Het boodschappelijstje is redelijk overzichtelijk en niet onmogelijk lang. En variëren met salades is een kunst, waarbij je soms nog wel wat inspiratie kunt gebruiken. Dit recept kan ik vandaag gewoon maken uit de voorraad in huis. Lekker voor een zonnige zondaglunch.

Salade van kikkererwten en olijven

Dit heb je nodig: blikje kikkererwten, 1/2 komkommer, 2 tomaten, 1 kleine rode ui, lekker veel peterselie, twee opgehoopte eetlepels zwarte olijven, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels fruitige olijfolie, 1 teentje knoflook uit de knijper, 1 theelepel honing.

En zo doe je het. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter. Snijd de tomaten in stukjes ter grootte van de kikkererwten. Snipper de ui. Doe citroensap, knoflook, olie en honing in een goed afsluitbaar potje en schud dat flink heen en weer.  Doe kikkererwten, komkommer, tomaat,  olijven, ui en fijngesnipperde peterselie in een schotel. Giet de vinaigrette erover en hussel om. Dis op met wat lekker brood erbij.

Nou, wat ontbreekt er? Juist, peper! Lekker versgemalen zwarte peper erover. Mag eventueel ook mee in de vinaigrette.
Wat ontbreekt er nog meer? Sla! Wij  hebben nog little gems, daar gaat er één van onder in de schaal. Ja, wel even de blaadjes loshalen en het stronkje er af halen. 
En wat korianderblad in plaats van de peterselie kan best. Het is maar net waar je genoeg van in huis hebt op zo'n moment.  
 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage