<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juli 11, 2013

Frambozen inmaken


Heeft Elinor Fettiplace zo rond 1600 nog meer leuke adviezen? Nou en of. Van haar moeten we frambozen in hun geheel inmaken. Ik hertaal even:

 Om Frambozen in hun Geheel te Bewaren

Neem de mooiste, gaafste en molligste frambozen die je kunt vinden. Neem evenveel poedersuiker in gewicht. Doe eerst een laagje poedersuiker in de pan, dan de frambozen, dan weer suiker. Doe er het sap van andere frambozen bij. Deksel op de pan en heel zacht vuur er onder en schud de pan af en toe voorzichtig om aanbranden te voorkomen. Laat ongeveer een kwartier sudderen en breng het dan snel aan de kook. Schep het schuim er af met een metalen schuimspaan. Haal de frambozen uit de schaal en laat ze tussen twee zilveren borden afkoelen gedurende een uur. Breng ze daarna nog een keer snel aan de kook en dan weer snel van het vuur af . Dan krijgen ze een mooie rode kleur.

De boel mag pas gaan koken als de suiker helemaal is opgelost.  En lang niet alle frambozen blijven heel, maar genoeg om een schotel fraai mee aan te kleden. De rest geef je - gezeefd - als coulis erbij. Lekker bij ijs of vla. Maar met een beetje specerij erbij ook bij de eendenborst of hertenbiefstuk.

Je kunt de boel ook in potjes doen. Heel schone potjes en dan steriliseren. Tegenwoordig mag dat allemaal in de vatenwasser op de hoogste stand (qua temperatuur dan). Zowel de potjes als het steriliseren. 

  

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage