<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juli 05, 2013

FrikadellenGisteren ging het op twitter even over het verschil tussen frikandellen en frikadellen. Frikandellen zijn een 20ste-eeuwse snack, frikadellen of frickedillen hebben een veel langere geschiedenis en zijn daarnaast ook nog eens vers! In De Verstandige Kok van Marleen Willebrands staat er het nodige over te lezen. Ook over de vermoedelijke herkomst van het woord.Want frikadellen kennen ze op deze manier in het buitenland niet. In het Frans ken je al eeuwenlang fricandeau, daar zou een vrouwelijke uitgang bij kunnen horen, fricandelle (denk agneau, agnelle). Maar het zit toch wat anders. Frick staat voor het mannelijk lid, delle voor het ongehuwde meisje. De schrijver P.C. Hooft noemt frikandellen dan ook 'vrijsterskost', oftewel een kostje voor ongehuwde vrouwen. Ach ja, die fijnzinnige 17e eeuwse humor.
In het Fries heten ze overigens frikkedillen, of frikandillen.

Waar maak je ze van? Kalfsgehakt. Lees maar even het recept mee:

Frikadellen te maken

Neem kalfsvlees en hak dat fijn met kalfsvet. Doe daarbij foelie en nootmuskaat, zout en peper. Kneed dit alles goed dooreen. Dan kunt u de frikadellen zo groot of klein maken als u wilt. Maar je kunt het ook in zijn geheel in de pan braden. Sommige mensen doen er wat sinaasappelschil door, of citroenschil. Dat maakt het heel geurig.

Een variant is dit vulsel in het hart van een kropje sla te doen en dat te stoven.

Hoe zouden we het nu doen? Kalfsgehakt, 1 of 2 eieren, een gesnipperd sjalotje, zest van een biologische citroen of sinaasappel, versgemalen foelie en nootmuskaat, in de vijzel gestampte zwarte peper (hoewel staartpeper ook lekker kan zijn bij de citrus), zout naar smaak. Dit alles tot een mooi vleesdeeg kneden. Ovenschaal invetten met wat olijfolie of zonnebloemolie. Gehakt in de ovenschaal, beetje aandrukken, oven op 175 graden, half uurtje, heerlijk bij een salade. Maar ook handig om mee te nemen op een picknick.

Je zou er zelfs wat kalfslever in kunnen doen. Schiet het al op in de richting van een pastei of paté.

 Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage