<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juli 15, 2013

Rozen inmaken


De rozen bloeien volop en hier in de tuin geheel onbespoten en dit jaar hebben we ondanks het rare weer weinig luis. Dus kan er volop geoogst worden. Verse rozenblaadjes door de salade, of fruitsalade is heerlijk, of bij een zoete omelet. Maar inmaken is ook leuk.  Lady Elinor Fettiplace doet het in 1604 zo:

Om Rozen in te Maken

Neem de bloembladeren van rode rozen. Snijd er het wit af en kook ze in water tot ze heel zacht zijn. Dan neem je in gewicht evenveel suiker als rozenknopjes met het kookvocht. Kook de boel samen op maar langzaamaan, anders koken de knoppen kapot. Roer voorzichtig om nu en dan. Haal de pan van het vuur als de rozensuikermassa dik wordt. Roer terwijl het afkoelt en doe het spul in goed afsluitbare potten.

Belangrijk: pluk de rozen vroeg in de ochtend, vóór ze in de felle zon staan. Zorg ervoor dat de rozen goed droog zijn, niet te ver uitgebloeid. En let op eventuele passagiers. Als je de rozenblaadjes kookt verliezen ze hun kleur. Met de suiker erbij komt dat weer een beetje goed.

Het heet goed voor het hart te zijn. Althans, zo'n vierhonderd jaar geleden. Zullen we het maar gewoon op lekker houden? Goed te gebruiken om cake mee te glaceren trouwens. 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage