<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 30, 2013

Canadese tomaten chutney


Zo'n beduimeld verkommerd oud kookboekje. Rug ontbreekt, waterschade, maar genoeg leuke dingen. Niet alleen het kookboek zelf (Glasgow Cookery Book), maar wat de eerdere bezitters er nog zelf ingeschreven hebben. Een Oorlogscake uit 1941 bijvoorbeeld. Die laat ik passeren. Veel kunstboter. Maar erg leuk en verrassend voor deze tijd is het recept voor groene tomaten chutney, dat kennelijk Canadees is? Of interessanter lijkt omdat er Canadees voor staat. Daar gaat-ie:

Canadese tomaten chutney

Dit heb je nodig: anderhalve kilo groene tomaten, 1 pond uien, 1 pond suiker (bruin), 1 kilo appels, 2,5 ons sultana rozijnen, 1/2 theelepel gember, 2 eetlepels mosterdzaad, 1 opgehoopte theelepel cayennepeper.  

En zo doe je het: snijd tomaten en uien in plakken. Doe ze in aparte kommen, strooi er zout over en laat ze twee uur staan. Giet de boel af en doe ui en tomaten met de suiker en de andere ingrediƫnten in een pan en kook het geheel met een halve liter van de beste mout azijn. Kooktijd: 2 uur.

Daarna moet je het natuurlijk in kraakheldere potten doen, steriliseren en bewaren.

Ga ik dit maken? Nee hoor. Ik heb in mijn studententijd veel chutney gemaakt. De ingrediƫnten waren voor een smalle studentenbeurs best kostbaar. Weken, maanden at ik uit pure noodzaak brood met chutney. Genoeg voor de rest van mijn leven. Heb nog wel eens een poging gewaagd om chutney te maken. De geur van warme azijn met suiker werd me te veel. Project toen maar stopgezet. Maar met dit recept is niet veel mis.
 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage