<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, september 01, 2013

Romeinse Champignons


Vandaag ga ik naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ooit was ik er de eerste stagiaire en ze wisten niet precies wat ze met een stagiaire aanmoesten. Dus ik heb heerlijk in de collectie mogen grasduinen en allerhande nuttige en aangename klussen gedaan. De liefde voor zo'n museum blijft dan, ook al is de boel ingrijpend verbouwd.
Vandaag mag ik voor de Museumjeugduniversiteit ruim 150 kinderen vertellen over de Romeinse keuken. Wat waren nou de lievelingskostjes van de Romeinen? En ik laat wat proeven. Kruidje, pepertje, hapje. Want praten over eten is natuurlijk niks als je niet ook de papillen aan het werk kunt zetten. De Romeinse keuken is voor nieuwelingen altijd weer een verrassing van zoet/zout/scherp. Zoals dit recept voor champignons, een aanpassing van het oorspronkelijke recept van Apicius. Heerlijk als borrelhap of voorgerechtje op toast trouwens.

Champignons met honing

Dit heb je nodig:
500 gram kastanjechampignons
1 eetlepel zwarte peper
paar takjes lavas
2 eetlepels honing of iets meer
vissaus naar smaak (Nam Pla, Thaise vissaus is een goede vervanger).
scheut olijfolie

En zo doe je het:
Poets zonodig de champignons schoon en verwijder het uiteinde van het steeltje. Snijd ze in vieren. Doe de olijfolie in de pan met de stukjes champignon. Voeg snel de peper en honing toe en dan de fijngehakte lavas. Laat dit even sudderen en doe er dan de vissaus bij. Niet suf laten worden. Er moet een mooie mengeling ontstaan van het zoet van de honing met de scherpte van de peper.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage