<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 27, 2013

Gerstsoep van de koningin


Bladerend in Henriëtte Löffler-Bechtels kookboek (1897) kom ik bij de soepjes. Altijd leuk, want dol op soep. In de 19de eeuw is gerstsoep ontzettend populair als voorgerecht, ook aan het begin van een groot en chic diner. En wat kom ik tegen? Gerstsoep à la reine de Hollande. Dat is in 1897 natuurlijk al Koningin Wilhelmina, maar ik weet dat ook Koningin Emma zo'n bordje gerstsoep graag op het menu zag staan. Goed, gerst kan ik vanwege de gluten niet eten. Dat vervang ik door rijst, maar ik geef het originele recept van Henriëtte.

Gerstsoep à la reine de Hollande

Je begint met het maken van gerstsoep: 250 gram van de fijnste parelgort, daar doe je 125 gram boter bij, één kleine ui waar je twee kruidnagelen en een laurierblad op prikt, een gele raap, een stengel bleekselderij en wat peterselie. Dat laat je een kwartier samen sudderen op een laag pitje. Dan doe je er een opgehoopte eetlepel bloem bij en 3 liter goede bouillon. Dat kook je dan weer drie uur. Tegelijkertijd kook je kalfsschenkel en 1 soepkip even goed op en laat ze sudderen. Het vlees van de kip en het kalf snijd je in kleine stukjes en dat doe je door de gerstsoep. Dan bind je de soep met room en eidooier.
Zijn jullie er nog? Want nu gaan we er à la reine de Hollande van maken. Vóór je de soep bindt doe je er gepureerde gekookte kipfilet bij. En je kookt wat jonge erwten mee in de soep.
O ja, en als de soep te dik wordt, dan doe je er nog wat goede bouillon bij.

Op zich is het niet vreemd dat dit recept van de Hollandse koningin in een Duits kookboek figureert. Henriëtte draagt haar boek op aan Koning Wilhelm II van Württemberg, die getrouwd was met een zusje van Koningin Emma. Men logeerde regelmatig bij elkaar.
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage