<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, oktober 15, 2013

Huygens appeltaart

De gedichten van Huygens gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen en zo komt zelfs de appeltaart aan bod. En dan nog een verjaarstaart ook. Het is een gelegenheidsgedicht voor Susanna Huygens.
Ik hertaal een paar regels een beetje, lees maar mee:

Een taart van appels oud en plat, 
geef ons een taart, (...)
Daarom bedenkt u eer het u rouwt,
Wij eisen nu noch brij noch bout
Geef ons maar taart en zo wat 'zuigens'

Het lijkt er dus op dat je van 'oude' (gedroogde) appels taart bakte.  Dat zou in het onderhavige geval goed kunnen kloppen, want het 'zuigens' rijmt natuurlijk op Susanna Huygens en die is in maart geboren.
Een appeltaart in maart, dat kan alleen maar met ingelegde of gedroogde appels in die tijd. Gelukkig kunnen wij tegenwoordig het jaar rond over verse appels beschikken. Tel je zegeningen! Een appeltaart uit die tijd maak je zo:

Om een appeltaart te maken

Dit heb je nodig: taartdeeg, amandelmeel een paar appels, rietsuiker, Ceylon kaneel, geraspte gemberwortel, rozenwater, boter, sinaasappelschil

En zo doe je het: schil de appels en snijd ze in schijfjes. Doe het deeg in een beboterde vorm. Doe de appelschijfjes in een kom. Strooi er suiker en kaneel over, een theelepel geraspte gemberwortel (in vroeger tijden zal dit gemberpoeder zijn geweest, minder fris van smaak) en rozenwater. Meng goed. Strooi op de bodem van de taart wat amandelmeel, dat absorbeert het vocht en voorkomt dat je taart papperig wordt. Leg op de appel wat sinaasappelschil en wat klontjes boter. Bakken maar. 
Voor een wat avontuurlijker versie kun je er venkel- of anijszaad bij doen, en krenten.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage