<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 06, 2013

Huygensmaaltijd

Gisteravond, één van de projecten waar ik de laatste tijd zo geheimzinnig over deed: een verrassingsfeest voor André Kuipers, familie, vrienden en aangewaaiden. Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje. Of ik er voor voelde om een Huygensmaaltijd aan te richten in Hofwijck.
Nou en of. Daar voelde ik wel voor. Dus gingen we met z'n allen om de tafel om te kijken wat de wensen en mogelijkheden waren. Na flink wat brainstormen, de nodige research en experimenten   maakten we gisteren een prachtige avondvullend programma: Muziek uit de tijd, de speciale Huygensbeuling ontwikkeld in samenwerking met Paul van WildVleesch, een fantastische maaltijd gekookt door Jonathan en Arjan van Vork & Mes, gedichten van Huygens, en ik mocht natuurlijk dit menu aan elkaar praten en uitleg geven. Wat een feest.

Was het een verrassing voor André? Nou en of. Dit voorjaar was hij in het splinternieuwe Hofwijck en als echte fan van Christiaan Huygens wilde hij het liefst langer blijven dan zijn agenda toeliet. Vandaar dit feest. Het was heerlijk iedereen te zien genieten.

Wat kwam er zo al op tafel? Een korte samenvatting van het menu: beuling en ghecloven nonnen, gemarineerde olijven, speciale broodjes met specerijen, kiekenpotagie, hartige taarten met vis en groente, groot vlees en groot gevogelte met saus, allerhande historisch verantwoorde groente, stoofpeertjes, en daarna een groot suikerzoet dessert met taarten, koekjes, gesuikerde vruchten en amandelen, en gemarineerde rozijnen. De receptuur kwam uit de kookboeken uit die tijd en de recepten verklap ik natuurlijk niet. Het geheim van de kok, tenslotte.
We dronken er onder andere Elbling bij een witte Duitse wijn die ook teruggaat tot op de Gouden Eeuw. Met dank aan Mark van de Wijnen. En een historisch Jopen-gruitbiertje. Ach, wat prachtig zo'n samenwerking.
Tijd om een dagje na te genieten in de natuur.

De foto komt van de site van het Museum Hofwijck.

 

Labels: , , ,

1 reacties:

Anonymous Wild Vleesch zei...

De beuling is naar aanleiding van het succes in productie genomen en maakt onder de naam Huygens' Beuling deel uit van mijn assortiment!

6 oktober 2013 om 19:06  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage