<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 03, 2013

Linzensoep met Eend van Oma F.

Dinsdag, de laatste opnamedag van dit seizoen voor Melk en Honing (uitzendingen maandagavond, tien voor half acht, Nederland 2). We kookten uit het kookschriftje van Oma Fabricius, die getooid gaat met de namen Clara Laurentia Elisabeth. Ze trouwde drie keer, en dan heeft ze natuurlijk ook nog haar eigen achternaam. Wat verwarrend, ik noem haar Oma Fabricius, omdat ze in de laatste versie van haar kookschrift schrijft, dat ze het na haar dood nalaat aan haar kleindochter. Die sleet haar dagen op Kasteel Heukelum, en daarom ligt het schrift daar. En daarom mochten we in de prachtige keuken koken. Gastvrije ontvangst, de deur stond open, de ophaalbrug was naar beneden. Even gevraagd: ja, die werkt nog. Met dat prachtige weer, de zon die door de lage ramen in de keuken naar binnen viel. Het was een feest. Wat we maakten? Hmmm, kijk maar naar de uitzendingen, de recepten komen op de site. Een ander recept van Oma dus. Ook heel lekker. En passend bij het seizoen.

Linzensoep met eend

Dit heb je nodig:  2 eendenbouten, boter of olie, bouillon, marjolein, tijm,  1 pond linzen.
En zo doe je het: braad de eendenbouten aan in de boter of de olie. Giet er de bouillon bij. Doe er de linzen en de kruiden bij, breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat de linzen gaar koken. Vis de eendenbouten er uit en pluk het vlees van de bouten af. Pureer de linzen, voeg het kleingemaakte vlees toe, dien op met geroosterd brood en boter.

Hm, dat zouden we nu toch een beetje anders doen. Uitje, worteltje, wat selderij, raapje. Dan heb je aan één eendenbout voor twee personen ook wel genoeg. En ik zou de helft van de linzen pureren en de helft lekker heel laten om op te kauwen. Ik weet al wat het dit weekend wordt.


Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage