<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, oktober 28, 2013

Potage à la Regence


Het is binnenweer en het blijft soepweer. Dus maken we een soepje met wat we in huis hebben. Hadden we ook nog aspergespunten, dan was het helemaal deze Regence-suppe van Henriëtte Löffler-Bechtel. Maar zonder de asperges is het een heerlijke groentesoep met een pietsie kip. Zulke soepen gaan er altijd van uit dat je ergens een heerlijk litertje bouillon op voorraad hebt. Nu, ik heb soepgroente waar ik een bouillon van maak. De bouillon bind je met wat arrowroot, aardappelzetmeel, of maïsmeel, of eidooier en room, net wat je wilt. Maar eerst...


Potage à la Regence

Worteltjes, selderij en witte raapjes snijd je in reepjes van 2 centimeter lang. Je kookt ze gaar in heldere bouillon met een eetlepel boter, zout en een snufje suiker. Je kookt ook twee kipfilets gaar en snijdt die eveneens in reepjes van 2 centimeter. Je plukt een bloemkooltje tot roosjes, (je snijdt de punten van asperges), haalt erwten uit de vriezer en blancheert die. Daarna voeg je het gehele garnituur (oftewel alle groente en de kipfilet) toe aan de gebonden bouillon. Die mag dan niet meer koken, anders kan de boel schiften.  Om het af te maken kook je ook nog een handjevol figuurtjesvermicelli mee.

Hm, van mij mag de suiker weg. De worteltjes, erwtjes en raapjes zijn al zoet genoeg en er is geen sprake van glaceren. 
Het plaatje slaat nergens op, maar ben nu eenmaal dol op brieven en boeken lezende vrouwen. Dus verbeeld je je maar dat ze een receptje staat te lezen in die prachtige jurk. 
Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage