<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 16, 2013

Warme rijst met appeltjes van Rijntje


Gisteravond, zo'n feestelijke bijenkomst met de vrijwilligers en aangewaaiden (er zitten nogal wat chefs van naam en faam in Heeze!) om over 'hun' keukenmeid Rijntje Biljardt te vertellen. Een downstairs - upstairs - verhaal is altijd leuk in zo'n omgeving. Het kasteel lag er prachtig bij zo met het lamplicht op de herfstkleuren, weerkaatsend in de kastanjes die uit de boom op de oude binnenplaats waren gewaaid. Landelijke stilte buiten.  Binnen vrolijk feestgedruis en een enthousiast publiek.
Kasteel Heeze draait voor een groot deel op vrijwilligers, die met hart en ziel de tuin bijhouden, of rondleidingen geven, of in het archief werken. En vanwege dat laatste kwam ik bij de kookschriften terecht. Op zoek naar parallellen met de recepten van Rijntje. Nauwelijks te vinden. Er ontbreekt daar een kookschrift, is mijn stellige overtuiging. Wat het 'oudste' had moeten zijn. Zoals er op veel buitenplaatsen en kastelen nog wél oude kookschriften. De kookschriften die er nog wel zijn 'kloppen' niet helemaal. Waar is het oerschrift? Ging het mee naar Den Haag? Kreeg Rijntje het mee? Ging het bij het oud papier wegens 'ouderwets'? Wie zal het zeggen?
Gewoon maar een lekker recept dan? Uit de vroege 19de eeuw? Vooruit. Een lekker simpel toetje.

Rijst met appelen

Kook pudding rijst gaar volgens de aanwijzingen op het pak. Kook een Ceylon-kaneelstokje mee en wat schilletjes van een biologische citroen. Doe er halverwege gesnipperde appelen bij (Rijntje neemt bellefleurs, jonagold doet het ook goed) en laat het tesamen koken. Vervolgens roer je er als de rijst gaar is een stuk boter door en rietsuiker naar smaak.  Verwijder vóór het opdienen de citroenschilletjes en het pijpje kaneel.

Wat er nog bij voor 'extra' lekker? Wafeltjes? Lange vingers? Kletskoppen? Vanillesaus? Bessensaus? Beetje kaneelijs? Ideeën genoeg.

Het schitterende plaatje van Chinese rijstvelden in de 19de eeuw vond ik ergens op internet.

 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage