<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 28, 2013

Help! Cake d'Annaïs


In het kookboekje uit 1857 vind ik een paar losse velletjes, uit een agenda gescheurd. Een in Nederlandse taal geschreven recept, met een vulpen geschreven, vrouwenhandschrift, beetje zoals dat van mijn moeder. Maar in welke taal zijn de dagen van de weeg en de maand? Sonkânun, sali, carsamba, cuma, cumartesi, pazartesi? Het zegt mij niets, maar gelukkig is er online wel wat te vinden. Het blijkt Turks. Pazartesi is maandag. Sali dinsdag. Carcamba is woensdag. Persembe is donderdag. Cuma is vrijdag en dan zal cumartesi wel zaterdag zijn en pazar zondag. Een hele week geleerd, zomaar bij een receptje. Maar nu de maand nog, maar Sonkânun komt niet bij de maanden voor bij de online tolk. Met een beetje slim zoeken vind je het wel: voorheen januari. Nu is dat ocak. Waarom en wanneer hebben maanden andere namen gekregen? Ergens in 1926 werd januari Sonkânun. Daarna is het recept geschreven. Hm. Volgende vraag. Wie is Annaïs? Ook dat komen we niet zo snel te weten. Cake of gateau d' Annaïs levert zo snel niets op.En om de een of andere reden verwacht ik Anaïs Nin niet helemaal in de keuken om een cake te bakken. 
Recept dan maar? Eens kijken waar dat heen gaat. Eh... nergens voorlopig?

Cake d'Annaïs

Dit heb je nodig: 6 dessertlepels gesmolten boter, 2 theekopjes suiker, 2 ongeklopte eieren, 1 theelepeltej zout, 2 theekopjes meel en 2 theelepeltjs bakpoeder, de laatste twee met elkaar gezeefd. 3 stukjes chocolade gesmolten met een half kopje melk, 1 kopje walnoten in stukjes. En daar houdt het op.... Hoe ik ook verder zoek in het boekje uit 1857, ik vind geen blaadje meer met bereiding, of meer ingrediënten. 

Wie kent het recept? Wie weet waar dit baksel naar toe gaat? Help!

De foto van Anaïs Nin plukte ik van internet, er stond geen bronvermelding bij helaas.Labels: , , ,

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Even googlen leverde mij ook niet veel op, wel dit wonderlijke recept voor een verjaardags cake (in het Frans): Gateau d'anniversaire d'Anais http://cookingsuite.canalblog.com/archives/2011/02/06/20320499.html

28 november 2013 om 09:54  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Die had ik ook gevonden, maar dat is dan weer relatief modern. Wel erg lekker lijkt me! Ik zoek een recept uit het begin van de 20ste eeuw. We zoeken door, dank voor het meezoeken!

28 november 2013 om 10:02  
Anonymous Etta zei...

Intrigerend en fascinerend tegelijk.

29 november 2013 om 08:11  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage