<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 16, 2013

Kruidnoten van Cees


Vandaag begint dan het bezoek van Sinterklaas aan ons land officieel. Daar mag dan nog het winnende pepernotenrecept bij uit de Rijksproeverij van afgelopen maandag. Het klassieke kruidnootje met een twist van Cees Holtkamp. Waardoor deze als universele winnaar uit de bus kwam. De oerpepernoten zijn meer cantuccini, dus geschikt om in de koffie te dopen of in de wijn. Maar minder om aan alle duizenden gasten van het restaurant van het Rijksmuseum voor te zetten. Omdat er geen boter in zit zijn de oerpepernoten best stevig. Maar de kruidnoten van Cees zijn bros, spicy en geurig. Bij het bakken vulde de hele keuken, de hele kamer zich met een heerlijke Sinterklaasgeur. Ze deden het zowel bij de koffie als de wijn heel goed volgens de jury.
Hier het recept:

Kruidnootjes van Cees

Dit heb je nodig: 75 gram boter, 70 gram bruine basterdsuiker, 15 gram melk, 25 gram keukenstroop, 2 gram zout, 150 gram zeeuswe bloem, 6 gram bakpoeder 5 gram speculaaskruiden, 1 gram geraspte nootmuskaat, 5 gram fijngestampte staartpeper (cubebe, Comet's tail).

En zo doe je het: Meng boter, bastersuiker, melk, zout en keukenstroop goed door een. Voeg daarna de bleom en het bakpoeder en de specerijen toe. Laat dit deeg een nachtje rusten, rol er vervolgens knikkers van, leg ze op een beboterd bakblik en druk ze iets plat. Bak ze op 155 graden Celsius in ongeveer 20 minuten knapperig gaar.

Basis voor dit recept is het recept dat in 1940 in de Panorama stond, we vonden het in het boekje Maak van de Noot een Deugd van Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf uit 2011. 

Labels: , , , ,

1 reacties:

Blogger Quaedam zei...

Leuk voor komend weekend :-). Heeft u ook nog een lijstje van wat er in de speculaaskruiden kan?

19 november 2013 om 09:31  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage