<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 09, 2013

Paddenstoelensoep van de Baedeker


Ergens in de boekenkast stond een boek op een verkeerde plek. Deel 4 van de Baedeker voor de Huisvrouw. De Weg tot het Hart. Als je maar lekker kookt, dan blijft de partner wel plakken. Eén lagere schoolvriendin van mij die vroeg trouwde kreeg de hele serie van haar schoonmoeder. Het heeft niet mogen baten, binnen drie jaar was dit huwelijk gestrand.
Van wanneer deze druk is weet ik niet, het is zo tijdloos, al vermoed ik ergens jaren vijftig, zestig. Vanwege de quiche. Maar ja, die schrijven ze dan weer à la Lorraine. En pakjes, zakjes, blokjes en blikjes vieren hoogtij. Ik blader door naar de soepen met peulvruchten. Altijd een grote favoriet hier in huis. Maar ik word er wat treurig van. Heel veel restverwerking, heel weinig spannends. Soep maken van het restje stamppot van gisteren, of een blikje soepgroenten. Nou nee.
Broodsoep met prei klinkt lekker, maar de enige smaakmaker is de aroma (flesje). Het lijkt wel een crisiskookboek voor de toch al zuinige huisvrouw. Zo'n  boek waar ik helemaal niets mee kan. Het gaat ergens op een plank waar ik niet zo goed bij kan zometeen. Het paddenstoelensoepje kan je met een beetje verbeelding nog wel wat opvrolijken.

Paddenstoelensoep

Dit heb je nodig: 1 pond steeltjes van paddenstoelen, 4 mooie paddenstoeltjes voor vulling, zout, een worteltje, een takje peterslie, wat tijm, een half laurierblaadje, 40 gram parelgort, 20 gram boter of olie, 1 liter water.


En zo doe je het Zet de gewassen paddenstoelresten op met wortel, laurierblad, tijm, peterselie en boter. Laat zachtjes smoren gedurende een minuut of twintig. Voeg water toe en wat zout en laat alles een uur trekken. Zeef de bouillon. Laat die aan de kook komen. Giet er al roerend de parelgort in en voeg de in stukjes gesneden paddenstoelen toe. Laat alles gaar worden.

Goed, ik zou eerst de gort laten gaar worden en dan op het laatst de plakjes paddenstoel erbij doen, zodat die niet suf koken. En een beetje groene kruiden als garnituur kan ook geen kwaad.
Maar ik heb de neiging om er ook een theelepeltje ras-el-hanout door te doen, iets met pit. En een uitje te laten meetrekken in de bouillon.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage