<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 20, 2013

Specerijen voor de kruidnoten


Speculaaskruiden heet dat officieel, het mengseltje dat op de markt is om speculaas en kruidnoot op smaak te brengen. Kwam een vraag: wat gaat daar precies in en kun je het zelf maken? Natuurlijk kan dat. Maar er is niet één vaststaand recept. Ik geef even wat mogelijkheden. En dan zou ik zeggen: zelf experimenteren wat je het lekkerste vindt!

In de pepernoten van Rie Lotgering-Hillebrand gaan in 1935 een hele geraspte nootmuskaat en een theelepeltje kaneel op 150 gram bloem. Vind ik veel nootmuskaat ten opzichte van de kaneel. En ik mis de kruidnagel.

In de speculaas van Wannée gaat begin jaren vijftig van de vorige eeu21/2 gram gestampte kruidnagel en een half theelepeltje kaneel en wat nootmuskaat op 150 gram bloem.
Dat lijkt me een goed uitgangspunt.

Maar het kan nog wat rijker. In een Frans boek over de geschiedenis van de kruidkoeken en alles wat daar van afgeleid is lees ik dat je een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemom en witte peper moet maken. Helaas staan de verhoudingen er niet bij. 
Maar als je uitgaat van het recept van Wannée dan kun je er een mespuntje witte peper, een mespuntje kardemom en een half theelepeltje gemberpoeder bij doen. Probeer maar. Net wat je lekker vindt.

En dan is er natuurlijk de oerpepernotenmix, zoals beschreven in de Geldersche keuken-meid, de Utrechtse keuken-meid en in Aaltje. Elders op mijn blog te vinden. 
Uitgangspunt is altijd: begin met goede kwaliteit specerijen, dat maakt het allemaal zoveel plezieriger en geuriger en smaakvoller!
 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage