<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, december 19, 2013

Haring Marineren


Al een tijdje ligt het boekje 'Ons Huis, de huishouding in al haar onderdeelen op mijn bureau'. O, wat gingen we efficiënt aan het werk in 1901. Het boekje is geschreven door P.H. Schreuder Jr. Onderwijzer Kook- en Huishoudcursus der 2de Doopsgezinde school te Haarlem. Heel veel over hoe je het huishouden zonder problemen dient te laten verlopen (samen met het dienstmeisje en een werkster voor het zware werk natuurlijk). Achterin wat recepten voor de inmaak, met keurig aangegeven wat je in welke maand dient te conserveren. Het merendeel in de zomermaanden. Maar in november en december maak je haringen in. Hier het recept in aangepaste spelling.

Gemarineerde haring

Dit heb je nodig: haring, wijnazijn, laurierbladeren, sjalotten, witte peperkorrels en kruinagelen.

En zo doe je het: Maak de haringen goed schoon, door ze de kop af te snijden, ze uit te halen en 't vel er af te trekken. Laat ze daarna 24 uur in water staan om 't zout er uit te trekken. Leg ze met e kruiden in een pot. Kook de azijn en giet die er koud op, zó dat de haringen goe onder zijn. Na een dag of tien zijn ze reeds voor 't gebruik geschikt.

Nú doen, en je hebt met oud en nieuw een lekker hapje. Je kunt er met de keuze van de peper een eigen draai aan geven. Witte penja peper is natuurlijk een goede keuze, of muntok. Maar ik ga voor de faux peper met het citroengrassige smaakje, de  sansho. En ik neem witte wijnazijn.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage