<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 06, 2013

Koninklijk Soepje met Gerst


Vanwege het vieren van 200 jaar Koninkrijk mag ik de laatste tijd nog al eens een koninklijk soepje bereiden op de televisie. Onlangs nog bij Tijd voor Max en In Naam van Oranje, het royaltyprogramma van TV Gelderland. Een gerstsoepje is heel geliefd in de 19de eeuw, ook op de dis van hunne majesteiten. Ik zocht een smakelijk recept uit in een kookboek uit het begin van de 19de eeuw, een kookboek dat nog vaak herdrukt zal worden: Aaltje. Ik ben in het rijke bezit van een vierde drukje. De eerste druk is uit 1803, dan volgt een tweede in 1804, een derde in 1811 en een vierde die geen jaartal mee heeft gekregen. De vijfde dateert uit 1828, de laatste en 16de druk uit 1878.
Dus voor het begin van ons koninkrijk zit je met de vierde druk wel goed. Lekker soepje, ik maakte hem vegetarisch, maar het oorspronkelijke recept is op basis van vleesbouillon. Wel de dag te voren beginnen: gerst moet weken! En ik heb er met wat wortel een 'oranje' draai aangegeven. Hier mijn hertaling:


Gerstsoep

Dit heb je nodig: 1 liter kalfsbouillon, 30 gram parelgort, 1 bosje selderij, klontje boter, 1 ons gekruid kalfsgehakt in balletjes, 3 worteltjes in piepkleine blokjes of dunne plakjes, 1 eetlepel fijn geknipte peterselie, foelie, zout, peper, nog een klontje boter.

En zo doe je het: Zet de avond te voren de gort in ruim water te weken. Kook die de volgende dag in het weekwater ongeveer twintig minuten en bewaar alles. Snijd de selderij fijn en smoor die kort in de boter. Gebruik een pan met dikke bodem. Voeg de gerst en het gerstenat toe, roer om en giet er de kalfsbouillon bij. Breng aan de kook. Schuim zo nodig af. Doe er de gehaktballetjes bij en laat de boel een kwartiertje koken. Maak of op smaak met foelie, zout en peper. Doe er dan de wortel bij en laat nog vijf minuten garen op een laag pitje. Haal de pan van het vuur en roer er nog een klontje boter door en daarna de peterselie.Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage