<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, december 11, 2013

Kruidig Kaassoepje


In de opmaat naar de tentoonstelling Koning Willem II - Kunstkoning in het Dordrechts Museum was er maandagavond een serie TedTalks. Tien sprekers mochten voor een meer dan volle zaal een aspect van het leven van deze bijzondere koning toelichten. De kunst natuurlijk, de meubels, zijn gezin, zijn kleding, zijn bedden, en... jullie raden het al, zijn eten. Dat onderwerp kwam als vanzelfsprekend op mijn bordje terecht. Ik vertelde over het eten naar je stand, over wie er in de keuken stond, en wat er op tafel kwam en hoe dat werd opgedist in de korte regeerperiode van deze vorst. Krijg er zelf altijd enorme trek van. Winters soepje dan maar? Zelf een beetje experimenteren, want zo halverwege de 19de eeuw doen ze niet aan hoeveelheden en ingrediƫntenlijst.

 Soupe au Fromage de Gruyere

Dit heb je nodig:  wit brood, gesmolten boter, geraspte Gruyere kaas, savooiekool, kervel, selderij, peterselie, sjalotjes, bouillon.

En zo doe je het: Snijd het witte brood in repen. Doe de gesmolten boter in een pan met dikke bodem. Leg er de helft van het brood in en strooi daar de helft van de kaas op. Leg er dan de aan reepjes gesneden savooiekool op, en de gekuiste kervel, selderij en peterselie. En daarop een laagje in ringen gesneden sjalotjes. Dan weer brood en kaas. Giet er zoveel bouillon op dat het net onder staat en laat het geheel een half uur zacht stoven. Doe er dan nog meer bouillon bij en laat het nog een kwartier doorkoken. Direct opdienen.

Opmerkelijk soepje, ik vraag me af waar deze kok dat recept heeft opgepikt. Het is - als je groentebouillon neemt - zelfs vegetarisch. Ik weet dat deze kok zij opleiding ten dele in Frankrijk moet hebben genoten. Maar waar? In de Savoy? Of gewoon in Zwitserland? Wie zal het zeggen.

5 maart opent de tentoonstelling in Dordrecht. Nu vliegen de Nederlandse experts naar Sint Petersburg om hem daar af te bouwen en op transport te zetten, daarna gaat men in Dordt hard aan de slag met het inrichten. Ik ben heel benieuwd. De kunstverzameling van Willem II is na zijn dood verkocht om zijn schulden af te lossen. Nu weer bijeen. Met een deel van zijn meubels. Bijzonder! 
Houdt de site in de gaten voor nieuws: wii-kunstkoning.nl
 

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage