<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 27, 2014

Dadels voor Lidwina


Ze werd uiteindelijk heilig verklaard, onze Lidwina (1380-1433) uit Schiedam, beschermheilige van de schaatsers. Met zo'n beetje vorst in het land en onze prijsschaatsers in Sotsji, dan kan zo'n beetje heiligheid geen kwaad. Lidwina ging op haar 15e met een paar vriendinnen schaatsen, kwam lelijk ten val, brak een rib, liep koudvuur op en was de rest van haar leven aan het bed gekluisterd. Er valt wat te zeggen voor de moderne heelkunde. Misschien iets minder heilig lijden, maar wel nog een beetje een leven. Maar dat terzijde. 
Ze weigerde ieder voedsel, maar verheugde zich op hemelse banketten. Daar word je geen 53 mee, dus iets moet er naar binnen zijn gegaan. Wat te drinken tenminste. En wellicht ook gewoon brij en brood. Volgens de overleveringen nam ze van tijd tot tijd wat suiker, en snoepte ze van kaneel, dadels of nootmuskaat. Als een soort voorproefje op het paradijs.
Dadels zijn natuurlijk heel voedzaam en gezond. Per ons zit daar in: 60 gram suiker, 3-5 mg ijzer, 70 mg magnesium, 70 mg calcium, 650 mg kalium, een pietsie b├Ętacaroteen. Alles bij elkaar 300 Kcal. Heel geschikt voor de vasten.

 
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage