<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, februari 24, 2014

Javaantjes


Lagen er toch zo maar twee oude kookschriftjes in de brievenbus. Lieve dorpsgenoten Harmien en Ella dachten dat ik ze wel kon gebruiken. Nou, wat aardig en wat leuk. Het lijken wel bakkersschriftjes. Of de schriftjes van een huishoudschoollerares. Wel de ingrediĆ«nten, niet de bereiding. Utrechtse Sprits, Goudse moppen, Frou Frou creme, Raketkoekjes, Quadrille beslag. Ik weet al dat ik binnenkort aan Ester van Aalst (Boerenfluitjes) moet gaan vragen wat je daar allemaal mee kunt doen. Gelukkig ook een paar getypte velletjes met uitgewerkte recepten: Koningsbrood, Kruidkoekjes, Roomhoorns, Ragoutbroodjes en ga zo maar door. Javaantjes. Die kan ik me helemaal niet herinneren van vroeger, althans niet van naam.  Ga die maar maken! Kan vast ook zonder Javaantjessteker. Het gaat om een dun bladvormig koekje.

Javaantjes

Dit heb je nodig: 100 gram Zeeuwse bloem, 62 gram boter, 62 gram basterdsuiker, 0,5 gram koolzuur, melk naar behoefte, iets mocca.

En zo doe je het: Rol van de ingrediƫnten een licht deeg. Laat dit opstijven en rol het dan dun uit. Steek met de Javaantjessteker koekjes uit. Leg deze op een beboterde bakplaat en bak die in een middelmatig warme oven goudbruin.
Labels: , , , , , ,

2 reacties:

Blogger Marijke's Media Keuken zei...

Als je hulp nodig hebt met maken ik wil heel graag het koningsbrood voor je uittesten!

24 februari 2014 om 09:37  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Wat aardig. Zeker, het is allemaal gluten, dus ik kan zelf niet aan de slag. Maar eerst langs Ester van Aalst, die een zolder vol bakkersboeken heeft. Misschien bereiding ook nog ergens! Begin maart wordt dat. Dan kom ik zeker op het koningsbrood terug, want dat willen we natuurlijk voor 30 april!

24 februari 2014 om 09:44  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage