donderdag, maart 27, 2014

Big Bang Broccoli - 2

Komende maandag 31 maart, het Foodguerilla Event Big Bang Broccoli. Check hun facebookpagina. Ik hoop er bij te zijn. Want we gaan aan de broccoli met z'n allen, en bij voorkeur ook aan veel meer groente. Misschien kunnen we eens gaan proberen om drie keer per dag de maaltijd rond groente en fruit te organiseren, en ook de tussendoortjes. Maar goed, broccoli dus. Is het nou echt zo gezond? De anti-oxydantendokter Derge Rafal vindt van wel. Ik kocht in 2000 een boekje van hem met handige lijstjes over wat er nou in al die groentjes en vruchtjes zit. Dit zegt hij over broccoli (kort samengevat):

Per 100 gram: 20 Kcal, 2,5 gram vezels, 80 mg zwavel, 80 mg calcium, 180 mg kalium, 1 mg ijzer, 450 microgram betacaroteen, 60 mg vitamine c en verder vitamine B3, B6, B9 (één kruiser gezonken).

Ik herinner me een eerdere broccoli-craze. We maakten bijna iedere week een hartige taart met broccoli. Met camembert of brie en cashewnoten. Heerlijk was dat. Er zwerven vast recepten op de freetfora. Het smaakt echter meer naar soep vandaag. Mooi restjeseten, zeker als je wat meer stelen en stronken overhoudt.

Broccolisoep 

Dit heb je nodig: 300 gram broccoli, 1 flinke of 2 gewone uien, 1 teentje knoflook, 3 stengels bleekselderij, 1/2 tot 3/4 liter water, zout en peper naar smaak, 30 gram pasta of rijst, flinke scheut (soja) room, snuf versgeraspte nootmuskaat, naar keus: geraspte (geiten) kaas of Bleu d'Auvergne

En zo doe je het: Hak broccoli, ui, knoflook en selderij fijn. Zet ze met het water op (moet net onder staan). Voeg rijst of pasta toe als de boel kookt. Laat alles pruttelen tot de hele boel gaar is. PUreer met een staafmixer, wrijf desnoods nog door een zeef. Voeg de room toe, kijk of de soep de juiste dikte heeft, voeg anders nog wat water toe. Maak af op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Dis dampend warm op en strooi of brokkel er wat kaas over.

Tip: restje groentebouillon in plaats van water gebruiken.


 





Het prachtige plaatje heb ik eerlijk gestolen van internet, Spaanstalige site over proteïnen en vitaminen. Er stond geen maker bij. Mocht die zich melden, dan laat ik het weten.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage