vrijdag, maart 07, 2014

Uitgebreid menu







Voor mijn neus een boek met menu's uit de 19de eeuw. Fascinerende lectuur. Voor de welgestelde mens was het goed geregeld op tafel. In 1856 bestond de Vrijmetselarij in ons land 100 jaar, als ik een feestmenu mag geloven. Die 19de mei was er een groot diner, alles keurig vastgesteld, alleen de wijn was 'extra'.  Voor een eenvoudige St. Julien betaalde je 2, 75, voor een Chambertin 4 gulden. De fles. Wat aten zij? Ik vertaal even. Nou, zet je schrap, hier komt-ie.


Menu
 
Keuze uit twee soepen: schildpadsoep of rijstsoep
Kleine hapjes
Vis
Runderlende met worteltjes
Rundvlees met spinazie
Kalfskop  bereid als schildpad
Piepkuiken met aspergepunten
Lamskoteletten als wild
Zalm in aspic
Gevulde kalkoen met truffels en salade
Wildzwijnskop met Sauce Tartare
Galantine met gelei
Kabinetpudding
Rumgelei
Méringues met room 
Patisserie
Dessert

Iets in mij zegt me dat dit nog een Service à la Francaise is. Of zo'n overgangetje.
Waarom? Dat kan ik uitleggen. Maar niet hier. Kom maar luisteren, zondag 30 maart, bij mijn Onno-Kleyn-college in het Okura Hotel in Amsterdam. Hier meer:  http://www.academieculinairschrijven.nl/culinaire-zondagmiddagcolleges-2014/
Ik ben dus notoir suf in het bijvoegen van links, maar je kunt gewoon ook even naar Onno's site surfen.
Waarom dit plaatje? Om te laten zien dat het eten van wildzwijnskop (op dit menu mét de kalkoen de belangrijkste schotel) al zo oud is als onze eetcultuur.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage