<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 03, 2014

Meer Waldorf Salade

Het oerrecept voor Waldorf Salade is wel erg beknopt en sober. Zo'n recept waarvan je zegt: Kom op Oscar, doe er wat mee. Ten eerste is er die selderij. Nergens in zijn boek maakt hij onderscheid tussen knol- of bleekselderij. Omdat je er 'cubes' van moet snijden, net als de appels, denk ik aan knolselderij. De combinatie daarvan met appel is natuurlijk al eeuwenoud. Met een mosterdsausje, lees ik in de oude boeken. Maar het kan natuurlijk ook best bleekselderij zijn geweest, al heb ik wat moeite daar blokjes, of dobbelsteentjes van te snijden.
Oscar is ook niet zo duidelijk als het om hoeveelheden gaat. En al helemaal bijzonder is dat je er 'goede' mayonaise over dient te doen. Eerste les bij het leren schrijven: voorkom redundantie. Weet je het niet zeker, vervang het door het omgekeerde. Doe er slechte mayo over, of middelmatige? Nee toch? Kortom: het is een recept waarmee andere koks aan de slag zijn gegaan. Tussen het eind van de 19de eeuw en 1992 zitten vast allerlei variaties. Ik speur ze nog wel eens op. Maar in het boek Koken van A-Z van Martin van Huijstee staat het volgende recept. Inderdaad, uit 1992 en best een heel leuk boek om op de plank te hebben. Al is wat mij betreft deze versie weer iets té bloemig. Kom op, Martin, beetje minder.

Waldorf Salade

Dit heb je nodig: 1 struik bleekselderij, 100 gram worteltjes, 100 gram rozijnen, 50 gram gepelde walnoten, 100 gram gaar kippenvlees, 2 sinaasappels, 1 appel, 1/8 liter zure room, 1/8 liter mayonaise, zout, peper uit de molen. 

En zo doe je het: Maak de bleekselderij schoon, snijd de stengels in plakjes van een 1/2 cm dikte. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes van 1/2 cm dikte. Kook de bleekselderij en worteltjes 4 minuten in een bodem kokend water. Laat ze in een vergiet uitlekken en  afkoelen. Laat de rozijnen een kwartiertje wellen in heet water. Hak de walnoten klein. Snijd het kippenvlees in blokjes. Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Snijd deze partjes in stukjes. Maak de appel schoon, snijd hem in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten (eventueel met schil en al) in plakjes van 1/2 cm dikte. Schep in een slakom sinaasappel, appel, uitgelekte rozijnen, walnoten, kippenvlees, bleekselderij en wortel door elkaar. Roer een sausje van de zure room, mayonaise, het zout en de peper. Schenk het sausje over de salade en laat deze in de koelkast een half uur intrekken. 

Op de foto muppet Conrad Waldorf. Voornaam ontleend aan Conrad Hilton, Waldorf, inderdaad, van het Waldorf Astoria. Zijn collega Statler is ook naar een hotel vernoemd. De foto komt van wikipedia.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage