<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juli 06, 2014

Een vat wijn voor de vorst.

 

Is de Schaal van Oegstgeest een geïsoleerd geval? Of zijn er meer supersjieke vondsten uit diezelfde vroege middeleeuwen in Oegstgeest en omgeving? Jazeker, die zijn er. Een eeuw eerder kwam al een beslag van een drinkhoorn aan het daglicht in Katwijk. Van die opgesierde koehoorns die je vooral uit vorstengraven in Engeland (Taplow bijvoorbeeld) kent. Ook vonden archeologen in Rijnsburg een hele mooie gesp van Engelse makelij, eveneens versierd met filigrain en granaten, net als het beslag en de schijf van de schaal. En dan is er in Oegstgeest nog een fraaie kralenketting gevonden met barnsteen en bergkristal. 


Nog even terug naar die nederzetting in Oegstgeest, waar tussen AD 500 en 700 flink handel gedreven is. Er is bijvoorbeeld gebruiksaardewerk uit Duitsland gevonden. En een houten wijnvat, ook uit Duitsland. De inhoud daarvan past weer mooi bij de drinkhoorn. Het vat is later gebruikt als beschoeiing van een waterput (foto).

Rijnsburg, Katwijk, Oegstgeest, die omgeving - zo vertelt conservator dr. Annemarieke Willemsen - bood kennelijk onderdak aan mensen die hun hoge status onderstreepten met kostbare spullen. Het gebied lag gunstig tussen Engeland en het Duitse Rijnland in. 
Als je er meer van wilt weten is er maar één oplossing: bezoek de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen, schaf de zeer uitvoerige catalogus aan (meer een naslagwerk eigenlijk), en dompel je onder in het verleden.

 Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage