<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, augustus 28, 2014

Hete bliksem


In en rond het dorp is de appeloogst op gang gekomen, en inmiddels ook de perenoogst. Wat doen we met al die heerlijke appelen? We maken er onder meer hete bliksem mee. Er zijn namelijk ook al lekkere verse piepers bij de boer te koop. Van  Wannee moet je het zo doen:


Appelen met aardappelen
  
Dit heb je nodig: twee kilo zure appelen (of een kilo zure en een kilo zoete appelen), twee kilo aardappelen, 80 gram reuzel, zout naar smaak.

En zo doe je het: schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Zet ze op met zoveel kokend water, dat ze bijna half onderstaan. Voeg er de geschilde en aan stukken gesneden appelen, waaruit de klokhuizen verwijderd zijn, en de reuzel bij. Laat alles samen op een zacht vuur in ongeveer een half uur gaar koken en stamp het door elkaar.

Wij nemen liever eendenvet in plaats van reuzel en voegen wat uitgebakken scharrelspekjes toe. En in plaats van te stampen roeren wij het spul even goed dooreen, zodat het nog wat beet heeft. We hadden nog een lekker stuk Ketelworst van Paul Wildvleesch over en dat paste er prima bij.

Tip: wij hebben altijd blokjes eendenvet in de vriezer. Af en toe investeren we in een groot blik eendenvet (meestal in combinatie met een bezoek aan Frankrijk) en als dat opengaat pakken we een diepvriesbakje voor ijsblokjes en gieten daar het vet in. Dat laten we opstijven in de koelkast, waarna het de diepvries in gaat. Altijd handig voor kleine beetjes eendenvet.  

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage