<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 22, 2015

Fin de Siècle Patisserie


Jullie denken misschien: wat is ze stil op haar blog! Klopt, want heel erg druk met het schrijven en organiseren van het nieuwe boek. Nog even geduld wat dat betreft. Inmiddels lees ik ook veel daar om heen. En zo kocht ik onlangs het schitterende boek Fin de Siècle Patisserie, met recepten van hte huis F. W. Köttelbrink. Deze patisserie zat aan de Oude Spiegelstraat in Amsterdam en één van de banketbakkers die daar een opleiding volgde was H.C. Hemker (1882-1970). Zo rond 1898-1899 schreef Hendrik de recepten op van alles wat hij daar leerde. Hendrik was de zoon van een brood-, beschuit- en kleingoedbakker aan de Hemonystraat. En zoals dat vroeger ging: het ambacht ging over van vader op zoon. Zoon ging in de leer bij de befaamde Köttelbrink, één van de vele Duitse inwijkelingen die hier hun vak kwamen uitoefenen.Hemker vervolgde zijn opleiding in Meubeuge en in Parijs, waar hij het koksvak leerde. Hij heeft zelfs nog als kok op de Holland Amerika Lijn gevaren aan het begin van de 20ste eeuw. Daarna waren zijn avonturen voorbij en vestigde hij zich in Amsterdam.

Een banketbakker bakte koekjes, taart, pudding, cake, maar hij was ook in staat om een partijtje te verzorgen. Je vindt dus eveneens recepten voor het in de 19de eeuw zo populaire orgeade (amandelmelk). Een drankje dat nu weer helemaal hip is.

Orgeade van Huis Köttelbrink

Draai 1 ons zoete en 8 stuks bittere amandelen met 8 lood suiker héél fijn. Voet hier wat r aan toe en laat een paar uur trekken. Zeef door een kaasdoek. Voeg aan 1 liter amandelmelk 2 tot 3 lepels oranjebloesemwater toe. 

Het gewichtsmaatje 'lood' is in die tijd al ingepast in het decimale stelsel. Een lood is dan zoveel als 10 gram.

Het Fin de Siècle Patisserie boek is in een beperkte oplage in prachtband verschenen (ik kocht nummer 28). Patissier Cees Holtkamp schreef het voorwoord. Er verschijnt ook een handelseditie. Heel leuk, met het boekje er in gefotografeerd en de uitleg er naast. En natuurlijk heb je altijd zelf je frou froutjes willen bakken. Dat kan nu!

 


 

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage