<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 27, 2015

Wolfgang en de Zwarte Ridder

In februari 1785 logeert Leopold Mozart bij Wolfgang en zijn gade Constanze. Hij was tégen het huwelijk, maar ziet nu dat het allemaal op rolletjes loopt. De oude brompot verbaast zich over de hoge huren en de hoge levenskosten in Wenen. Aan zijn dochter Nannerl schrijft hij: Donderdag aten we bij je broers schoonmoeder en haar dochter Sophie. Het eten was niet te veel en niet te weinig, maar uitzonderlijk goed gekookt. Het hoofdgerecht bestond uit een mooie grote fazant, en alles was trouwens voortreffelijk opgediend. Vrijdag waren we bij de jonge Stephani. Ze doen hier niet aan een Vastendag en er kwamen niets dan vleesgerechten op tafel. De fazant met zuurkool kwam bij de tweede gang, de rest was vorstelijk, met tot slot oesters, de heerlijkste suikerwerken en niet te vergeten: heel veel flessen champagne. En overal koffie, dat laat zich begrijpen”
Het gaat de Mozarts in die tijd voor de wind. Met het schrijven van een opera verdiende je 450 gulden (tweeduizend euro) en dat was ongeveer de jaarhuur van hun appartement in het hartje van de stad. Voor 31 kreuzer (omgerekend zo’n  twee tot drie euro) kreeg je in één van de vele eetgelegenheden in de buurt een uitstekend maal. Soep, twee vleesgerechten, groente, brood en een kwart liter wijn. Wolfgang is zeer tevreden dat hij weg is uit het benauwde Salzburg. Alleen naar de zalmforel heeft hij nog wel eens heimwee.
 
Zalmforel van Berchtesgaden of de zogeheten gepekelde en gerookte zwarte ridder.

De gerookte Berchtesgadener zalmforel uit de Bartholomä See, die men zwarte ridder noemt, dient men koud en droog op zoals hij geleverd wordt; leg hem evenwel op een met peterselie bestrooid servet en serveer hem op een schotel. Men kan hem ook gekookt opdienen, met of zonder vel, net zoals andere zalmforel, met dien verstande dat gerookte ridder niet nog even gekookt mag worden, maar onmiddellijk op de schotel mag worden toebereid: giet er de bouillon over, warm even op en serveer.

Wij hebben hier geen Zwarte Ridders, maar je kunt bij in Dilvis in Akersloot prima beekridders krijgen. Neem die maar, dan ben je dicht bij Mozart. Het is tenslotte zijn verjaardag vandaag.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage