<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 24, 2015

Ei van Columbus
Eigenlijk is het een broodje Aap-verhaal, dat ei van Columbus. Het speelt zich eerder af, elders, in een andere, maar vergelijkbare situatie. Florence, de koepel op de dom, de architect in plaats van Spanje, de ontdekking van Amerika en Columbus. Maar het gaat om hetzelfde: je hebt een slim idee goed uitgevoerd. Anderen doen daar een beetje gemakkelijk over: och, zo moeilijk was het niet. Je geeft een ei aan de cynici en vraagt of ze het op een punt kunnen zetten. Dat lukt ze niet. Dan doe je het even voor. Briljant idee, eenvoudig na te volgen. Maar je moet eerst wel dat briljante idee hebben. Kort samengevat. Blijft een ei ook op z'n punt staan wanneer je het niet eerst ferm op de tafel neerzet of het kapje eraf slaat? Het schijnt wel te kunnen, hangt een beetje van het ei af en de ondergrond.
At Columbus eieren? Vast wel. Anders stonden ze niet op tafel of waren ze niet in de keuken te vinden. Zo aan het eind van de 15de eeuw gingen eieren in tal van gerechten, werden er omeletten van gemaakt, of werden ze gepocheerd op een stoofschotel, of gevuld, of gebakken in olie. Er is ook een recept voor Sefardische gekookte eieren, dat erg lijkt op de oud-Egyptische hamine-eieren. Het staat in  A Drizzle of Honey van David M. Gitlitz en Linda Kay Davidson.

Vermiljoeneieren
Dit heb je nodig: de schillen van een kilo rode uien, 12 witte eieren, 1 à 2 dl azijn, een pan die tegen een stootje kan en mag verkleuren.
En zo doe je het: leg de helft van de uienschillen op de bodem van een pan met een dikke bodem. leg er de eieren op en dan de rest van de uienschillen. Giet er de azijn over, en dan voldoende water zodat de boel onder staat. Doe een deksel op de pan.
Breng het water langzaam aan de kook en laat de eieren - als het water kookt - nog een uur koken.
Haal dan de eieren uit de pan en tik voorzichtig op de schil met een lepeltje zodat de schil hier en daar barst. Dan kan de kleur ook het wit van het ei bereiken. 
Doe de eieren weer in de pan en kook ze nog eens twee uur op laag vuur. Haal dan de eieren uit het water, droog ze af en leg ze in de koelkast wanneer ze zijn afgekoeld. Vlak voor het opdienen pel je ze en spoelt ze af in koud water.

Tip: Deksel op de pan nodig om te zorgen dat het water niet verdampt. Wordt het waterniveau te laag, dan vul je wat aan.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage