<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, mei 09, 2016

De Maaltijden van Willem van Oranje

Dinsdagavond 10 mei vertel ik in de Grote Kerk van Breda over de Maaltijden van Willem van Oranje-Nassau. Als voorproefje van de Nassaudag 2de Pinksterdag die in het teken van Eten en Drinken staat.

Weten we wat van die maaltijden af? Jazeker, dankzij de geweldige primaire bronnen in het Koninklijk Huisarchief en in het stadsarchief van Breda, dankzij archeologisch vondstenmateriaal en dankzij historische bronnen. We weten hoe vaak het Hof in Breda at, hoeveel, en wat. Ook voor het doopfeest van de kleine Maria is flink extra ingekocht in december 1553. Er staat zelfs kalkoen op tafel, een exoot uit Mexico. En er zijn natuurlijk heel veel zoetigheden.
Misschien nog leuker: de keukenbrigade! Behalve de chefkok en de dispensier maar liefst vier tweede koks, een pasteibakker, drie keukenjongens en twee manusjes van alles.

Later, wanneer prins Maurits geboren is, vinden we in de keuken ook nog Mayken, 'die gecoukt heeft voor graaf Maurits'. 
Hier de link naar de lezing. Het zou wel gezellig zijn als het hele koor van de Grote Kerk vol zat!

http://www.grotekerkbreda.nl/activiteiten/lezing-lizet-kruyff-maaltijden-willem-oranje-en-familie/
 

Labels:

2 reacties:

Blogger Op het leven zei...

Wat ontzettend leuk! Breda is iets te ver voor mij, helaas. Zou je deze lezing ook wel elders geven? In ieder geval geloof ik dat het absoluut een succes zal zijn. Dit zijn historisch gezien de inspirerende onderwerpen. Ik had ooit een historische dag georganiseerd met als thema de 17e eeuw en een proeverij met gerechten uit die tijd. Er kwamen zelfs mensen alleen voor de proeverij!

9 mei 2016 om 08:19  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Cees Holtkamp en ik vertellen over de Oranje Toetjes - met proeverij - 17 juli in het Nationaal Archief in Den Haag. Verder heb ik nog geen plannen wegens volle agenda!

9 mei 2016 om 08:22  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage