Rederijkersmaaltijd
Zat gisteren gezellig met Rita recepten uit te zoeken voor een 17e eeuwse maaltijd in november voor ons oude geschiedenisdispuut. Kwam weer de rekeningen tegen van de maaltijd die de Antwerpse rederijkerskamer De olijftak aanrichtte. Forse posten voor rijnwijn en bier, 36 ponden rundvlees, 60 pond kalfsvlees, een geheel lam, 54 pond hamelvlees, 29 pond Westfaalse hammen, zes gerookte tongen, tien pond gehakt, zes pond worsten, 23 koppels kuikens, 14 koppels duiven, mergpijpen, zwezeriken, kalfslever en schaapsvoeten. De groenten waren: sla, spinazie, asperges, rapen en mergkool. Mosterd, zout, citroenen, boter, azijn, suiker, 37 eieren en rozenwater, kersen, lardeerspek, ansjovis, specerijen, kappertjes, olijven, olie, brood en een vette rekening van Osyas vande Vischerye die pasteienbakker en Dierick vanden Boscche de banketbakker. De heren hebben het zich goed laten smaken.
In dit seizoen goed te maken is de Groente Toerte.
Nodig: snijbiet, spinazie, komkommerkruid, ossentong (bulgos) of ander bladgroen uit het seizoen, boter, kaneel, peper, zout, kuipje huttenkase, twee losgeklopte eieren, rundermerg, boter, pakje deeg voor hartige taart.
Bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden celsius, was de bladgroente, laat deze uitlekken en hak ze fijn. Meng ze met de huttenkase, specerijen, merg en eieren. Beboter een taartvorm en bekleed deze met het deeg. Doe de vulling erin en laat de toerte ca 20 minuten in de oven bakken.
Aangezien in oude kookboeken zelden hoeveelheden en tijden worden aangegeven, staat het de lezer vrij naar eigen smaak te kruiden.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage