<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 26, 2007

Zelfvoorziening



Na bezoek aan boekenantiquair en rommelmarkt is de collectie leuke oude kookboeken weer aardig uitgebreid. Zo vond ik het boekje In en Om de Keuken van W.H. de Groot en E.M.M. Lommen uit Huishoudkundige reeks, die bestemd was voor de opleiding tot huishoudkundige en tot lerares in huishoudelijke vakken. Het dateert uit 1947. En in die tijd hadden alle mensen kennelijk nog een voorraadkast of kelder in hun huis. Wie in de zomer hard werkte aan inmaak en thuisslacht, kon de hele winter vooruit. Verse eieren zet men het best op rekjes op armhoogte omdat ze eenmaal per week dienen te worden gekeerd om het stijgen van de dooier tegen te gaan. Gerookte en gedroogde vleeswaren worden door katoenen zakjes tegen vliegen beschermd. Gerookte waren mogen niet tegen elkaar hangen want op de aanrakingsplaatsen treedt vlug scbimmel op. Slechts enkele groenten lenen zich tot bewaren, koolsoorten, wortelgewassen en ondergrondse stengels.
Wie heeft er nog tijd en ruimte voor?

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage