Kaas niet alleen op je brood?
In 1926 publiceert huishoudschoollerares Martine Wittop Koning een boekje met 100 kaasrecepten. De uitgever vroeg zich angstig af of er wel een markt voor was. Want kaas, dat was toch broodbeleg? Wittop Koning benoemt drie doelgroepen:
1. Zij die in het buitenland de smaak van kaas hebben leren waarderen, zoals de Parmezaanse, of de Gruyere.
2. Zij die de voedingswaarde van kaas gelijkmatiger over de dag wensen te verdelen, en 3. Zij die uit principieele (sic!) redenen geen vlees eten die van hoge voedingswaarde en smaak kunnen profiteren.
De recepten liggen voor de hand, veel lunchschoteltjes en veel gegratineer. En veel kaassaus over de groente. Ze geeft zelfs een recept voor kardoen , kennelijk in 1926 nog geen vergeten groente.
Kardonzen met kaas
Nodig: 1 struik kardonzen, ongeveer 1 deciliter kalfsjus, ongeveer 50 gram geraspte Parmezaanse kaas.
Bereiding: Gebruik van de kardonzen alleen de malse, witte stengels; schrap ze af en snijd ze in vingerlange stukjes. Leg de stukjes dadelijk in wat water met citroen of azijn om de blankheid van de groente te behouden.
Kook de kardonzen gaar in kokend water, waarbij - ook terwille van de kleur - wat citroen of azijn is gedaan. Laat de groente uitlekken, maar houd ze intussen warm door bijvoorbeeld het vergiet op een pan met kokend water te plaatsen.
Schik de stukjes op een verwarmde schotel (opgestapeld), giet er de kalsfjus over en bestrooi dan het gehele met de geraspte kaas.
2 reacties:
Ik heb twee gigantische Kardoenplanten in de tuin. Heel decoratief, binnenkort bloeien ze. Weet jij of ik iedere stengel kan eten of moet je de zaak echt inbinden en bleken voor het eetbaar is?
Ha Jurgen, je kunt iedere stengel eten, althans het onderste wat vlezige gedeelte. Inbinden en bleken is vooral decoratief en ja, het wordt wat zachter, maar het hoeft niet. Kwestie van de jongere, sappige stengels eruit plukken. Lekker zeg, Lizet
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage