Appelgelei
Ronduit idyllisch is het kinderleven in de liedjes van Rie Cramer. Een onbezorgde jeugd in grote tuinen met veel speelgoed, zorg en liefde. De zon schijnt altijd en de kinderverdrietjes zijn zo getroost. En wat betreft het eten?
Tontijntje mag mee met mamaatje taartjes gaan eten, met room en gelei en krijgt er wel twee. Een lieve moeder kookt speciaal voor haar zieke kindje pudding met bessensaus. Kindjes eten een eitje aan het ontbijt en rapen appels, zodat mama morgen appelgelei kan maken. Morgen pas? Waarom nu niet? Dat blijkt uit het recept: eerst appelmoes koken, dan een nachtje laten uitlekken en van het sap - dat je wel moet opvangen natuurlijk ook al staat dat niet in het recept - gelei maken.
Appelgelei
Men schilt anderhalve kilo zure appelen, ontdoet ze van de klokhuizen en snijdt ze in vierkante stukjes, die men, na ze gewasschen te hebben, tot moes laat koken in 1 liter water.
Daarna laat men het in een flanellen zakje een nacht uitlekken. Dan neemt men op ieder pond nat 350 gram witte suiker en het sap van 2 citroenen. Dit laat men te zamen en klein uur koken, terwijl men nu en dan afschuimt. Men laat de massa in glazen koud worden, legt er en stukje wit papier met brandwijn doortrokken, overheen en sluit het glas met een stuk perkamentpapier.
uit: De bekwame keukenmeid Nieuw burger kookboek, bewerkt door Johanna Rijneman. 6e geheel herziene druk uit ca 1930. Het oorspronkelijke boek dateert uit 1909
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage