<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 01, 2007

KiwiZit nogsteeds te lezen in Kings & Cabbages. Hoofdstukje over de kiwi. Eigenlijk een beetje een zurige groene vrucht, die prima is om te combineren met ander fruit. De nieuwe golden kiwi smaakt mij beter. Boordevol gezonde dingen, dat wel.
De plant groeit in het wild in de bergen en heuvelachtige streken van Zuid West China. In de herfst gaan de boeren ze oogsten voor eigen consumptie en de markt. Dat doen ze al tenminste vanaf de 7e eeuw zo. Deze vrucht heette toen apenperzik, omdat de makaken er ook niet vies van waren. Zoveel is er niet veranderd in deze traditie, nog steeds plukken de Chinezen de wilde vruchten zoals wij bramen en bosbessen uit de natuur halen.

In 1899 kwam een Britse plantenjager, Ernest Henry Wilson, naar China en hij stuurde zaden naar een kwekerij in Chelsea. Nieuwe planten uit China waren erg populair in Europa in die tijd en de kiwi kreeg de naam Chinese kruisbes mee. De populariteit was voornamelijk vanwege de decoratieve eigenschappen van de plant, niet de consumptie van het fruit.

In de jaren dertig van de vorige eeuw komen de eerste consumptiekiwis op de markt. De naam kiwi kreeg hij pas in 1959 toen boeren in Nieuw Zeeland ze massaal gingen kweken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage