<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, augustus 31, 2007

Koken in de woestijn - 2


Gisteren plaatste ik een recept uit het boekje van Ashkain Skipwith. Lady Skipwith dus, leerde ik van google. Een bijzondere vrouw las ik haar necrologie. Ze is in 2003 overleden aan een hersentumor.
Ze werd in 1941 in Jaffa geboren in een Armeens gezin en groeide op in Gaza. Zij beschouwde zichzelf dus als slachtoffer van een tweevoudig historisch drama. Niet welkom in Turkije, en niet in Palestina. Ze volgde en opleiding tot verpleegster in Londen en ontmoette daar haar eerste man, een kunstschilder, met wie ze jaren lang over de wereld trok. Zij werkte als verpleegster, hij schilderde. Het huwelijk liep spaak, ze keerde terug naar Londen en werd weer verpleegster. In 1971 hertrouwde ze met Patrick Skipwith, oude Britse adel. Het stel trok met een VW Kever over land en zee naar Saoedi Arabie, waar hij als geoloog werkte. In Jeddah ontpopte Lady Skipwith zich als dinertjes verzorgende gastvrouw. Haar ervaring en recepten resulteerden in een aantal boeken. Waaronder dus Desert Cooking. Halverwege de jaren tachtig liep ook het tweede huwelijk spaak en opnieuw werd zij verpleegster in Londen. Later verhuisde ze naar Canada om haar moeder te verplegen. Zij was daar dichter in de buurt van de rest van haar familie. Een veel bewogen leven van een moedige en sprankelende vrouw. Het boekje dat ik nu in mijn bezit heb zal ik koesteren.Tot slot even een recept:
Carrot and Cauliflower pickle

Nodig: een pond bloemkool in roosjes, een pond wortelen in de lengte in vieren gesneden, 10 tot 12 tenen knoflook, 6 tot 8 Chili pepers, ciderazijn, 2 eetlepels zout. Een grote goed afsluitbare pot of Weckfles.
Bereiding:
Zorg dat de Weckfles ontzettend vreselijk goed schoon is. Vul deze met de lange stukken wortel, tegen de zijkant gehouden met roosjes bloemkool. Steek er hier en daar een teen knoflook tussen en plaats er op decoratieve afstand de gehalveerde, maar niet ontpitte Chili pepers tussen. Los het zout op in een beetje kokend water. Maak een sapje van de een kop ciderazijn, het zoutpapje en twee koppen water, in ieder geval zoveel dat de Weckfles tot de rand toe volgegoten kan worden.
Luchtdicht afsluiten en op kamertemperatuur 7 tot 8 dagen geduld hebben.
Serveren bij vleesgerechten, of bij de borrel. Is de pot eenmaal aangebroken, dan moet hij in de koelkast bewaard worden. Handig is dus om twee kleinere eenheden te fabrieken, in plaats van alles in een grote Weckfles te proppen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage