<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, september 11, 2007

Beukennootjes
Herfstige storm gisteren. Heeft bij de buren de beukennootjes uit de boom geblazen. Koppeltje houtduiven doet zich te goed.

Van oudsher maakten deze boomvruchten een zeer voedzaam onderdeel uit van het menu van de mens. Ze bevatten olie, die je er uit kunt persen. Van het meel kun je pap koken. Ze zijn gevonden bij de opgravingen van de paaldorpen in Glastonbury en de Zwitserse meren.

Plinius zegt in zijn Naturalis: Beukennoten maken dat varkens vrolijk worden, hun vlees goed te koken is en licht verteerbaar.
De op een pit lijkende beukennoot wordt omsloten door een driekantig omhulsel. Muizen zijn dol op beukennoten en daarom wemelt het waar beuken voorkomen van deze dieren. Hazelmuizen worden er vet van en de noten zijn ook in trek bij lijsters.


Hazelmuizen, lijsters en varkens: de Romeinen waren er dol op. Al dan niet bewust afmesten met beukennootjes was dus al bekend.

In Engeland maakten ze er vroeger een drank van op basis van gin, suiker en brandy, volgens Dorothy Hartley in Food in England. Vooral in Buckinghamshire.
En in Zweden en Noorwegen wordt er meel van gemaakt om brood van te bakken.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage