Bladkool - 2
De bladkool doet het goed, een veldje vol duizendkop, een ras uit het begin van de 19e eeuw. Eeuwig moes heet het ook wel, je kunt blijven plukken, de plant doorstaat een niet al te zware winter.
Eeuwig moes laat zich door splitsing van de voet vermeerderen. Jong blad is prima voor menselijke consumptie. Je kunt er bijvoorbeeld dit middeleeuwse recept mee maken:
Cauli Verdi Libro della Cocina, XVe eeuw
Nodig:
per persoon 1 of 2 bladen duizendkop. Verder: 1 uitje in ringen gesneden
een (kleine) venkelknol in reepjes gesneden, 1 ons pancetta
olijfolie, 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
scheutje bouillon of water, peper en zout
Bereiding:
Snijd de kool in fijne reepjes en kook ze heel kort. Giet direct af en spoel de kool even onder koud water af. Laat de kool uitlekken. Doe de olijfolie in de pan en verhit deze. Bak de pancetta en vervolgens ook de uiringen en venkel even aan. Doe er vervolgens de appel bij en de kool. Giet er een beetje bouillon over. Laat het nog een minuut of vijf afgedekt smoren op een klein vuurtje tot het vocht bijna is ingedampt. Doe er vers gemalen zwarte peper over en zout naar smaak.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage