<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, september 19, 2007

Land van melk en honingArcheologen hebben deze zomer in het noorden van Israel drieduizend jaar oude bijenkorven opgegraven. Niet zo maar een paar, maar een stuk of dertig. Zo rond 900 voor onze jaartelling was er dus al een levendige bijenteelt bij Tel Rehov.

De bijenkorven zijn gemaakt van stro en leem. Ze hebben een doorgang voor de bijen aan de ene kant en een luikje voor de imkers aan de andere zijde.
Ze stonden in nette rijen in een ruimte, waar plaats was voor honderd korven.

Vroeger interpreteerde men honing in de bijbelse vermelding Land van melk en honing wel als honing gemaakt van dadels en vijgen, een soort stroop dus. Maar deze vondsten bewijzen dat er al op grote schaal bijenteelt plaatsvond.

De was werd gebruikt voor kaarsen, maar ook om schrijftabletten van een schrijflaagje te voorzien. Er werden ook mallen van gemaakt voor het gieten van metalen.
Honing werd vroeger nog meer gewaardeerd dan nu, als zoetstof, maar ook als medicijn. Het is ook heel geschikt voor de inmaak, omdat honing luchtdicht afsluit.

Vijgen op honing


Verse vijgen zijn nu volop te krijgen. Doe een paar ongeschonden exemplaren in een schone glazen pot. Zet wat takjes lavendel tegen de zijkant aan. Giet er honing over totdat alles goed onderstaat. Sluit luchtdicht af. Bewaar voor een feestelijk moment. Serveren met ijs en cake.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage