<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 17, 2007

Pompoen - vervolg


Van Ton Vreeken begreep ik dat de Musquee de Provence op het land nooit die mooie aardse okerachtige oranje tint krijgt. In ons land oogst je hem groen en bewaart hem in de kamer (regelmatig de onderkant checken, of het ding keren. Dan blijft hij lang goed en dan krijgt hij die mooie kleur, zo ergens in januari. Ook bij deze nog niet helemaal rijpe groene pompoen zijn de ribben al goed te zien.

Wat doe je er mee. Soep, chips, stoofpot, chutney, allemaal leuk. In een oud Frans tijdschrift kwam ik een recept voor Flan tegen op basis van pompoen. Het is echt een ouderwets recept met veel boter, melk, kaas en eieren en room in grote hoeveelheden. Ik noem de ingrediƫnten zoals in het recept, zelf experimenteren om een ligth versie te maken, anders zak je door de vloer.

Flan de potimaron

Nodig voor vier personen: 1,5 kilo pompoenvlees, 2 flinke geschilde aardappelen, 1 liter melk, 125 gram geraspte Emmenthaler, 30 gram boter, 2 dl room, 6 eieren, snufje nootmuskaat, zout, peper.

Bereiding: hak aardappelen en pompoenvlees in kleine blokjes. Verwijder pitten en draden. Breng de melk aan de kook en doe er de blokjes in en laat dit 20 minuten koken terwijl je van tijd tot tijd roert en ziorgt dat de melk niet overkookt. Als de groenten beetgaar zijn , giet je ze af. Bewaar een glas van het kookvocht.
Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Beboter een ovenschotel met de helft van de boter. Doe de blokjes pompoen en aardappel in een kom en pureer ze een beetje met een vork. Voeg de losgeklopte eieren toe, de room en de kaas. Zout en peepr naar smaak en een snufje nootmuskaat. Roer goed dooreen zodat een homogene massa ontstaat. Doe er een beetje van de bewaarde melk bij als dat nodig is. Het geheel moet lekker klef zijn.
Giet de massa in de ovenschotel en verdeel er de resterende boter in klontjes over. Laat het ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven garen. Warm serveren.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage