Utrechtsche Keuken-Meid
In de 18e eeuw vindt er een hausse in de kookboeken plaats. De goede burgerlijke keuken wordt de norm. Eerder dit jaar bracht de kleine Utrechtse gespecialiseerde uitgeverij BK18 een facsimile uit van de Nieuwe, welervarene Utrechtsche Keuken-Meid. Oorspronkelijke verschijningsdatum 1771. Ik besteedde er op dit blog al eerder aandacht aan. Er staan zulke smakelijke recepten in, dat ik het regelmatig ter inspiratie ter hand neem. Ook leuk is dit lijstje van wat er aan seizoensproducten ten krijgen is. Voor de maand september:
Tydig.
Snippen, wijting, molenaar (forel), tongen, brasem scharren, tarbot, baars, voorn, pieterman, schelvis, schol, post, grondels, oesters (beginnen), brakwilsters, bot.
Ontydig.
Zalm, ebbeling.
Opmerkelijk dat gevogelte en vis in dezelfde lijst staan, maar groente en fruit niet. En wat zijn ebbeling, brakwilsters en post voor vissen? Iemand een idee?
Update: Wilster -vertelde een trotse botenbezitter mij - is Fries voor goudplevier.
En Jonneke leerde mij het WNT te ondervragen, inderdaad goudplevier. En ebbeling is nebbeling, of nebaal.
Nou post nog. Maar eerst lekker in de zon op het bordesje.
Nog een update: post moet gewoon zijn pos, familie van de baars, 25 cm lang. Wordt nu vooral door aalscholvers gegeten.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage