<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 28, 2007

Herfst in Estland


Wat sommige mensen in het voorjaar hebben, krijg ik meestal in het najaar: opruimwoede. wat zal ik eens doen met al dat papierwerk uit Finland en Estland uit 2002? Overgehouden aan een persreis die onze collega's daar voor ons organiseerden. Het was prachtig herfstweer en het was mogelijk af en toe te ontsnappen aan het wetenschappelijke programma en wat kunst op te snuiven. En zo belandde ik in het museum voor moderne kunst in Tallinn, waar een tentoonstelling was gewijd aan wellicht Estlands grootste kunstenaar Eric Adamson(1902-1968). Hij studeerde in Parijs, reisde door Griekenland, Spanje en Italie en ondervindt al snel internationale waardering.
Voor dat deze man geteisterd werd door verplichte communistische kunstuitingen was hij een vrolijke, kleurrijke schilder en beeldend kunstenaar. Het gaat uiteindelijk niet goed tussen hem en het regime en in 1950 wordt hij uit de Kunstenaarsbond van de Estse SSR gemikt. Hij moet dan drie jaar in een schoenenfabriek werken als arbeider. Dan wordt hij in ere hersteld.
Dit is het rechterdeel van een drieluik, lente zomer en herfst. Vanwege de herfst een hoofddoekje tegen de kou en een mand vol late groente. En dat wonderlijke Baltische licht dat in werkelijkheid net zo ijl en lichtblauw is.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage