<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 24, 2007

Oktober


Dit plaatje komt uit een Luiks getijdenboek uit 1525. Onderaan de pagina een roos en anjers naast een weegschaal. Boven ploegt een man de akkers. Hier zijn de akkers ook kaal inmiddels, behalve dan dat er nog wat veldjes kool en prei zijn. Maar de mais is binnen. Er wordt nog wel gehooid. Oktober is al weer flink gevorderd.

In deeze Maand hebben de Bloemen gedaan; dog in tegendeel zo heeft men dan Aard-aakers, Groote en Haaze Nooten, Moer-Bezien, Druiven, Vygen en Persikken in overvloed en in de Moes-Tuin vindt men allerhande Kool, Sny-Boonen, Witte Boonen, Witte, Groene en Graauwe erreten, Seldery, Andyvie en Vet Salade, Kervel , Beet, Suuring, Petercely, Spenage, Chalotten, Knoflook, Uyen, Schorsenere, Zuiker- Beet- en Leidse Wortelen, Pinxternakelen, Raapen, Artichokken, Champignons en Spaanse Distel.
Aldus de Ervarene en Verstandige Hollandsche Huyshoudster uit 1795.
Hier zijn de hazelnoten al gevallen, de vijgen hebben dit jaar wel veel vruchten gemaakt maar die zijn nog niet eetbaar, de sla is gaan rotten, maar de pastinaken staan er fier bij. De bieten zijn dit jaar niet groot geworden maar wel smaakvol.


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage