<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 20, 2007

Chocolade

Dit is het chocolademeisje van Jean Etienne Liotard (1702-1789). Gisteren zat ik weer eens met mijn neus in de 18e eeuwse kookschriftjes en ik kwam verschillende keren recepten tegen om schokolaad te schuymen met water.
Chocolade kregen de dames en heren als ontbijt op bed. Het is een recept dat ontbreekt bij mevrouw Marselis, die hier al eerder aan bod kwam. Zij geeft wel een recept voor Chokkelaatvlaa, maar wie maakt dat nu nog op basis van room, eieren, suiker en geraspte chocola? Wij gaan meteen voor de chocolademousse. Of het chocolade-ijs. Of de chocoladefondue, waar je tegenwoordig van die fonteintjes voor kunt kopen.
We eten heel wat chocolade in het jaar, als reep, bonbon, couverture, snoeperij en wellicht ook wel als chocomel, warme chocola met slagroom, met marshmallows, met een scheutje whisky erdoor, te veel varianten om op te noemen.
En dan te denken dat chocola in Europa eerst helemaal niet populair was. Want zonder suiker. Het ging mee in de saus bij de eend, of bij het konijn, maar verder? Nee, dank u, liever geen chocola. Pas toen de zoete chocoladegerechten bedacht waren in de 18e eeuw begon chocola aan een triomftocht. En dan is er ook nog het verhaal van de cacaoboter, voor een volgende keer.


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage